2011. február 12., szombat

Ezer arcú bla-bla blog

Okvetlen szükségét éreztem egy bejegyzés megírásának.

"Sajnos" az általam rendszeresen olvasott blogok gazdái nem írnak olyan tempóval bejegyzéseket, amivel kielégíthetnék a szórakozási vágyaimat. Ne értsen félre senki, ez nem szemrehányás, én sem írok minden nap, nem is lenne miről. Gondolom Ti is így vagytok ezzel. Na, meg persze, van, aki suliba jár, dolgozik, vagy csak egyszerűen nem ül egész nap a gép előtt.

Épp ezért, most elkezdtem ezeket a blogokat újra végig olvasni az elejétől. :D
Ma Gyuree blogja volt terítéken. Igazából csak azt akartam megnézni, írt e kommentet az új bejegyzéséhez, aztán ott ragadtam és elkezdtem olvasgatni a régebbi bejegyzéseit abból az időből, amikor még friss volt a blogja.

****

Már akkor is sok, fotózással kapcsolatos bejegyzése volt, persze messze nem annyi, mint most. Van egy posztja ahol a PS vs Natúr képekről ír.

Beszélgettünk erről korábban, hogy én mennyire utálom, amikor azt látom, hogy egy kép agyon van fotosoppolva. De az vesse rám az első követ, akit ez nem zavar. Tény viszont, hogy ps-el néha csodákat lehet művelni.
Szeretek én is fényképezgetni, ha a kezembe kerül egy gép, akkor képes vagyok a bolhasz@rt is lekapni, csak én nem gondolom komolyan a dolgot. Illetve nem annyira, mint ő. Ettől függetlenül, amikor néha megmutatom neki, hogy miket sikerült alkotnom, azt mondja, hogy "Ez a kép jó. Ezt, meg ezt, meg ezt megcsinálod fotosoppban és kapsz egy nagyon jó képet."
Én nem értek a ps-hez, ezt le kell szögeznem, így egyik képemhez sem nyúltam hozzá. De ezek a képek talán jó példái lehetnének annak, hogy ha az ember ésszel használja a programot, akkor jó képből nagyon jó képet kaphat.

A "fotózás és a photoshop" című hírrovatunkat olvashatták egy laikus szemszögéből... XD

****

Egy későbbi bejegyzése, a Milli Mia csak azért fogott meg, mert akkor az tényleg eget rengetően nagy vihar volt....
Fogalmam sincs már, hogy akkor épp miért mentem a tecsóba. A leírtak alapján hétvégére vásároltam pár cuccot, de a részletek homályosak. A lényeg, hogy este felé elindultam vásárolni. Már akkor is rémisztően rusnya fellegek gomolyogtak, reméltem is, hogy nem kap el a vihar.
Mire a Camponához értem, addigra a szél is jócskán feltámadt, akkor már éreztem, hogy itt rettentő nagy vihar lesz. Aztán bent találkoztam a Gyurival, megcsodáltuk az eget és bementünk vásárolni.
Nah akkor hallottuk, hogy a tecsó tetejét csak úgy veri az eső. Szerencsére alább hagyott, mire végeztünk, máskülönben kényszer pihenőt kellett volna tartanunk. XD

Az ilyen viharos élményeimről mintdig az az augusztus 20.-a jut eszembe, amikor az a marha nagy vihar volt. Zooval meg még két sráccal voltunk a West End-ben és hazafele, mivel a tűzijáték miatt a busz csak a Keletitől indult, kénytelenek voltunk gyalogolni. Ott kapott el minket az eső, nem kicsit voltunk csurom vizesek.

Őszintén, én élvezem az ilyen viharokat... Hát, még amit anyáék meséltek, mi volt otthon... Alig tudták becsukni az ablakot a széltől, az a szép szál gesztenyefánk meg csak úgy hajlongott.

A "poén" a dologban az volt, hogy Gyuriék meg kimentek meglesni a tűzijátékot, de a hugommal valahol elveszítették egymást, na, és akkor jött a bepánikolt emberáradat. Végül is nem is tudom, mi lett ennek a kimenetele, de mindketten hazataláltak végül és elmesélték az esetet.
Ezt viszont elmesélhetnétek nekem újra!!!

Amúgy ennek a bepánikolásnak a mai napig nem értem a pszihológiáját. Elvégre ez csak egy nagyobb vihar volt. (nem cinizmus, mert engem is nyakon öntött a vihar rendesen, a java pont az utcán ért el) Nem tűz eső zúdult az emberekre, nem jött a Twister sem és még csak az apokalipszis angyalai sem jelentek meg.

Érdekelne, mi játszódott le az emberekben, ami miatt így megindultak, nem kímélve azt a lányt, akit halálra tapostak.

Hasonló vihar volt következő évben is, szintén augusztus 20-án, ami megint csak nyakon öntött. Nem tudom... én tényleg élvezem ezeket a nagy viharokat.... Tavaly nyáron pl -augusztusban megint XD- balcsin, dörgött egy akkorát, hogy besza-behu. XD

Szóval nevezzetek morbidnak, hülyének vagy aminek akartok, de én imádom. XD

****

Most nem fogok végig menni az összes olyan bejegyzésen, ami megfogott, mert a legtöbbről én is írtam, másfelől meg nagyon elnyúlna a poszt.


A legérdekesebb dolog viszont, az, hogy végig olvasva a blogot, olyan bejegyzésekbe botlottam, amiről fogalmam nem volt, hogy jééééé ez tavaly augusztusi történet (lsd. az auchanos poszt) ???


Pedig emlékszem, kisebb koromban, 10-12 évesen a nyári szünetek kész örökkévalóságnak tűntek. Hosszú, boldog hónapoknak, holott az egész csak 3, illetve 2.5!! Aztán betöltöttem a 18-at és most itt vagyok, elmúltam 22 és ez a 4 év olyan rövidnek tűnt, hogy ha visszagondolok, el sem hiszem, hogy évek teltek el.


Ez van kérem, így rohan az idő. Nem tudunk mást tenni, csak emlékezetessé tenni a rohanó napokat.


Akit bővebben is érdekel a blog, oldalt megtalálja. (poén a dologban, hogy ő egy év alatt, több bejegyzést produkált, mint én 2 év alatt, úgyhogy olvasnivaló akad bőven. :P )



u.i.: Szerettem volna betenni nektek pár vicces/aranyos képet, de most engedelmetekkel, inkább lefekszem aludni. De legközelebb pótlom, ígérem. XD
*
u.u.i.: Senkit nem kímélek, terveim szerint a többi blogon is átgázolok és posztba foglalom. Persze akinek ez ellen kifogása van, jelezze. :D
*
u.u.u.i.: A csillagoknak az ég világon semmi funkciója nincs, csak kiéltem majom vágyaimat.



*********************

21 megjegyzés:

  1. A tömegpánikban nem az egyén, hanem a tömeg pszichológiája érvényesül. A tudatos gondolkodást felváltja egy primitív, ösztönös viselkedés, ami csak egy dologról szól: menekülés. Ilyenkor a tömeg alkotóelemei - az emberek - nem gondolkodnak racionálisan, csak mennek, és áttaposnak bárkin, aki eléjük kerül. Az aug. 20-i esetben az eltiport csajnak peche volt. Detto a WestBalkánnál meghalt lányoknak is, amennyiben tényleg tömegpánik tört ki, és agyonnyomták őket. Ez a tömegpszichózis sajnos. Ha benne vagy, hiába vagy képes józan döntéseket hozni, ha a körülmények nem olyanok, hogy cselekedni is tudj.

    Amúgy emlékszem én is arra a bizonyos augusztus 20-ra. Számomra tökéletesen érdektelen amúgy a tűzijáték, baromira nem érdekel, így megnézni sem szoktam, azonban arra emlékszem, hogy a semmiből, egyik pillanatról a másikra támadt egy akkora vihar, hogy az szinte túlmutatott a természetességen. Az egyik pillanatban még nem volt semmi, a következőben viszont elkezdett fújni a rohadterős szél. Mintha egy gépet kapcsoltak volna be. Aztán nem sokkal később jött az eső. Valahogy az egész olyan mesterségesen gerjesztettnek tűnt számomra. Amióta élek, nem láttam ilyet, de nem is hallottam még hasonlóról sem.

    VálaszTörlés
  2. Hála istennek, én kimaradtam abból az augusztus 20.-ból - kimaradtam volna akkor is, ha Mo-on lakom, mert tüzijátékot gyerekkorom óta nem nézek (mind ugyanolyan), tömegbe meg önként nem megyek, bőven elég elviselni, amikor muszáj tömegben lennem (közlekedés, vásárlás, ilyenek).

    Valószínűleg ugyanaz volt akkor nagyban a Duna-parton, mint nemrég a - hogy hívják azt a disco-t a Nyugatinál? elfelejtettem... ahol meghalt az a három lány - szóval ott.
    Az emberek tömegben elveszítik az egyéniségüket - hacsak nem figyel oda nagyon valaki a sajátjára, de nem ez a jellemző -, amit pszichológusok azzal magyaráznak, hogy a testi közelség miatt belelógnak egymás intim szférájába, így elkezdenek birka módjára, nyájként üzemelni. Az egy bolond százat csinál tipikus esete. A nemgondolkodás iskolapéldája. Tenni meg nem lehet ellene semmit, mert, hacsak nem rendkívül tudatos emberek alkotják a tömeget - és általában nem -, akkor ez egyszerű pszichés reakció, ami törvényszerű bizonyos szituációkban.

    Ami a photoshopot illeti, annyira nem vagyok photoshop-párti, hogy a programot belülről még sosem láttam. Egyetértek, valóban van olyan mérsékelt mértékű igazítás, ami dob a képen, viszont szerintem ha egy kép úgy, ahogy van, érdektelen, szürke, akkor hiába minden photoshop. A gondolatokat, érzéseket, egyszóval a kamera mögött álló embert nem lehet belephotoshopolni egy képbe sem, márpedig a kép lelke a fotós és semmi más.

    Egyébként - és most neked fogok panaszkodni -, rájöttem, hogy mi a leghatásosabb módszer a napos idő megakadályozására. Venni kell egy fényképezőgépet.
    Eddig gyönyörű napos napjaink voltak - na jó, persze, voltak szürkék is -, de amióta megvettem az új kamerámat és ezerrel mennék fotózni, azóta folyamatosan esik, vagy ha nem, akkor lógatja a lábát, minden szürke, jellegtelen, fújságos. Francfrancfranc... :-(

    Hehehe... ismét a szokásos hosszú kommentem... bocs :-D

    VálaszTörlés
  3. Igen, fontos a kamera mögött álló is, sőt. Nekem annyiból van szerencsém, bár ez lehet, így hirtelen kicsit égósnak fog tűnni, hogy van szépérzékem. XD Ezt a "mindent lefényképezek"-et ne úgy értsd/értsétek, hogy a legapróbb porszemet is, hanem mondjuk meglátok valamit, amiben látok fantáziát vagy csak megfog, én meg puff, lekapom.
    Így aztán végül is iszonyat amatőr vagyok, de azon a szinten talán ami a "partifotózás a'la mindenbe belevakuzok-akkor-is-ha-ha-nem-kell" szintet túlléptem. Csak nem érzem szükségét, hogy ezzel foglalkozzak utána is. :D

    A tömegpszihó ettől függetlenül szerintem érdekes dolog. Pláne ahogy az emberekből előjön a menekülési ösztön, a mentem az életem, mindegy mibe kerül dolog. Ezzel szemben, ezen az ominózus 20-án kint volt a barátnőm anyja is a három (akkor még) kisgyerekkel, belőle pedig az az ösztön jött ki, hogy mentem a gyerekeimet, mindegy mibe kerül. (összekapaszkodtak egy oszlopnál és addig nem engedték el, amíg a tömeg el nem vonul).
    Úgyhogy szerintem érdekes dolog, hogy még az egyénekből is más dolgokat vált ki, holott a cél ugyan az. Menteni a menthetőt.

    Amúgy én össz-vissz 1 tűzijátékon voltam kint, kisebb koromban. Mi mindig (amíg be nem építették) az ablakból néztük (jól lehetett látni még zuglóból is a magasabb rakétákat) vagy kimentünk a felüljáróra. Utána maradt a tv, aztán meg már az sem, mert sz@rok rá. XD

    Andi, szerintem esős időben is vannak témák, sőt szerintem érdekes képeket lehet készíteni akár zuhogó esőben is. Amolyan életképek jellegű, ahogy az emberek esőkabátban, esernyővel járkálnak, stb. Persze azért vigyázz a gépedre! :) Nekem pl így hirtelen sok ötletem lenne képekre esős időben, szerintem érdemes beszerezni valami takaró dolgot, bár ahhoz célszerű egy állvány is. :D
    Persze ezek csak ötletek...
    Egyébként nekem is égnek állna a hajam, ha vennék egy masinát és állandóan rossz idő lenne. :D Ez a hülye mörfi törvény, mint pl a "mindig akkor jön a rossz idő, amikor megyünk nyaralni."

    Nah, én is hosszú kommentet írtam. :D

    VálaszTörlés
  4. Ötletem nekem is lenne esőre is, de nem szeretném tönkretenni a két hetes, új kamerámat. Még nem vettem neki esőkabátot :-D

    Ma sütött egy kicsit a nap, úgyhogy itt a környéken kattogtattam is - amilyen szerencsém van, minkét szett akkum pár kép után kimerült, pedig úgy emlékeztem, hogy az egyik szett még dugig van delejjel :-D Azért néhány képet sikerült csinálnom, feltettem őket ide, ha van kedved, kukkantsd meg: http://indafoto.hu/andiii/felhok_es_fak

    Ez még persze nem Gyuri-szint, de azért lelkesen próbálkozom :-)

    VálaszTörlés
  5. Valahol el kell kezdeni. :D
    Meglestem a képeidet, nekem tetszenek. :D A "Hazafelé" és a "Szép kilátások" különösen. Meg megnéztem a tavalyi comic conos képeidet is, mert a beszámolódat olvastam, de most már képekkel is össze tudom kötni az élményeidet. :D

    Lehet, felregisztrálok én is az indára, mert így nem tudok kommentelni. Pedig Gyuri képeinél is volt pár amihez akartam volna írni. :D

    VálaszTörlés
  6. Köszi, Gizmo, ez jólesett :-) Tudod, jó tanárom van ;-) Egyébként valamiért mindenkinek ez a két kép jön be leginkább.

    A conos mappát belinkeltem anno a blogba, lehet, hogy nem vetted észre a nagy olvasásban XD

    Szóval regisztrálj csak be az Indára és írkálj vérkritikákat XDD

    Jut eszembe... Hogyhogy te hétvégén kommentelgetsz? Nem mentél pacigolni?

    VálaszTörlés
  7. Ma volt paci. :D Pont, mikor írtál, én Zizikén ültem. :D Készültek képek, otthonról majd írok posztot és teszek be.

    Lehet, akkor, hogy megnéztem a conos képeket, csak az a fene jó memórám nagyon eldugta az emléket és az újdonság erejével hatottak rám. :D

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok :D Holnap megírom a kommentet, hulla vagyok. :(

    VálaszTörlés
  9. Nna. A pS vc Natúr az inkább arról szól, hogy az utómunka kell-e, vagy sem. Én még a mai napig azt mondom, hogy kell, mert a régi fujival szinte kötelező volt, ha a hibákat ki akartam javítani, ezzel a Canonnal, ami ugye tükörreflexes és elvigen nagyon kell neki tudnia, azzal meg az a baj, hogy ha a gépben állítod a kontrasztot és a telítettséget, akkor az úgy is marad. Értem úgy, hogy azt semmilyen programmal nem lehet visszacsinálni, ha nem tetszik. Ha meg natúr beállításokat használsz, akkor a telítettséggel a kontraszttal fokozni tudod a kép "ütősségét". Mindegy, azt a részt nem taglalom, tiszta száraz lehet. :D A lényeg, hogy szerintem kell, megismétlem itt is, hogy tisztelem, becsülöm azokat, akiknek nem KELL a PS, vagy a Lightroom, mert úgy tudnak fotózni, hogy minden pont úgy jó, ahogy a gépből áttölti a számítógépére.

    Jah, arra a viharra emlékszem. A teszkósra is, meg a 20.-ára is. Szerencsétlen Nicsjé nem tudtam hova lett, aztán a villamoson telefonáltam egyik ismerősöm telefonjáról muternak, akkor mondta, hogy nemrég ért haza. Azt hittem a guta megüt. :D

    Az indára meg regisztrálj csak, tölts fel képeket és gyere hozzám kedvencelni. :P :D

    VálaszTörlés
  10. ... PS vs Natúr... Elnézést... :D

    VálaszTörlés
  11. Gyuree: készítsd a képeket RAW formátumban (Canon tükörrefisek tudják mindannyian) :) utólag lehet állítani kontrasztot, fehéregyensúlyt, amit akarsz, mert a sima .jpg-kel szemben nem konkrét képadatokat ment el képként, hanem minden a szenzoron keresztül érkező információt tárol ezért a kép elkészülése után is simán lehet szórakozni vele és állítgatni :D

    *technohablaty vége*

    Amúgy nekem általában minden képemben van Photoshop. Meg kell találni ebben is az arany középutat, mert egy jól használt PS nagyon sokat tud dobni egy kép minőségén. Viszont a túl sok módosítástól és túl látványos módosítástól (amiről ordít, hogy nem természetes) meg könnyen tönkremehet egy jó felvétel. Amiben viszont totálisan ellene vagyok a PS-nek a reklám és divatfotózás. Bár náluk is csak azért, mert nem tudják mértékkel használni. Egy pattanást nyilván én is nyugodt szívvel kiretusálok a képekről, a fényekkel is szívesen játszom, a reklámszakmában viszont teljesen átalakítanak embereket gyakorlatilag. Díszes példája ez a kép, ha ráviszitek az egeret mutatja milyen volt a hölgy: http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&global=1&q=retouch#/d2l5gaw Jó, jó persze a kép maga retusálva technikailag sokkal jobb viszont nem a valóságot ábrázolja, ami tökéletesen alkalmas a modern torzult szépségideál kialakításához, mert sok nő olyan akar lenni mint a modellek az újságban, csak ők nem tudják, hogy a valóságban a modell se úgy néz ám ki ahogy az újságban. És ez rossz. Viszont ezzel a témával egy külön könyvet meg lehetne tölteni.

    /a bejegyzés a köv kommentben folytatódik, mert kidobta, hogy hosszú/

    VálaszTörlés
  12. /folyt. köv/

    Tömegpánik: elég sokat járok szórakozóhelyekre, ahol elég nagy tömeg van. Nemrég pl. barátnőm Vastag Csaba koncertre rángatott el, aminek a végén persze megfűzött, hogy álljunk be autogramot kérni. Na olyan tömegben kevésszer voltam (bár elfordult már rosszabb :D ). Egy négyzetméterem sem volt, mind2 lábamon különböző tűsarok állt, hátulról nyomtak, elölről nyomtak, oldalról meg könyököltek (nyilván nem szándékosan, mert aki engem nyomott azt is nyomták hátulról s így tovább, mert mindenki előre szeretett volna jutni én is nekimentem pár embernek, mert egyszerűen odalökött aki épp rám esett, mert őt is meglökték). Itt pedig még pánikhangulat se volt, teljesen nyugodt és szép sorbaállásról beszélhetünk. Még ha az ember megfontolt és jó ítélőképességgel rendelkezik akkor is meglehetősen kellemetlen kényelmetlen és frusztráló a helyzet, hogy ott az a sok ember, levegő meg szinte semmi, út persze vissza nincsen, csak előre lehet haladni, mert ha megfordulnál, akik sokan előre mennének visszanyomnak, tehát többet árt mint használ árral szemben menni. Itt jönnének a szervezők a képbe, akiknek ilyen tömeg esetén normálisan le kéne vezényelni a sorban állást, megfelelő kijutást és bejutást. Egy átlag szórakozóhelyen még rosszabb is a helyzet, mert nagyon sok fiatal részeg, becsípett, beszívott és amúgy sincsen sem az ítélőképessége sem a koordinációs készsége csúcsán. Egyébként meg ha azt hallod a tömegben, hogy valami baleset történt, ráadásul még nyomnak is hátulról veszettül, hát ember a talpán, aki nem ijed meg maga is :)

    VálaszTörlés
  13. Részemről a PS probléma le van tudva egy PhotoFilter nevű kis programmal, ami sok mindent tud, de nem photoshop. Ha éppen javítani kell a képen, tudok vele, de úgysem szoktam sokat pepecselni rajta. Kis kontraszt, ha kell, meg élesítés, ha kell, aztán annyi.

    Elkezdtem a Lightroom-ot is tanulgatni, de azt hiszem, abba (sem) fogok nagyon belemerülni, arra a kevésre, amire nekem szükségem van, azt ez a kis PhotoFilter is tudja.

    VálaszTörlés
  14. Most látom, kissé nagyképűnek tűnően írtam, de nem erről van szó, hanem arról, hogy én ennyire amatőr fotós vagyok :-))

    VálaszTörlés
  15. Majd kinövöd. ;) Tanulmányozni az új dolgokat meg szerintem kimondottan izgi. :D

    A PS témához sajna még mindig nem tudok túl sok mindent hozzászólni, én csak laikusként, vagy ha tetszik, műkedvelőként mondom, hogy nekem nem kimondottan tetszenek az olyan képek, amről üvölt, hogy fotosoppolt. Értem ezalatt pl egy tájkép esetében, ha felhőket pakolnak a képre... csak egy durva példát említve. Ez nem tükrözi a valóságot. A fotós nem ezt látta, én pedig szeretem azt visszanézni a képeiről, amit ő látott akkor. Ebbe persze belefér az éleítés, a kontraszt, fények, stb, tehát ami a kép minőségének a javára válik.

    Ilyen felhő, lufi, buborék odabiggyesztése, vagy emberek eltüntetése egy egy modell mellől (amit persze rosszul csinálnak és a modellnek 3 keze lesz, megasatöbbi)nekem annyira nem jönnek be. Poénnak jók, természetesen, meg próbálkozásnak, de értitek, mire akarok ezzel kilyukadni. :D

    A tömeghisztéria meg.... Kes, én nem járok szórakozó helyekre, így ilyen tapasztalatom nincs szerencsére. Nem is tudom, hogy reagálnék, most így azt mondanám, hogy (ismerve magamat annyira) nem ijednék meg. Inkább kíváncsi lennék, mi a fene történhetett és dühös lennék a sok hülye ember miatt. Nem szeretem a tömeget... ezért nem járok szórakozó helyekre... :D De mondom, ez most csak így. Tényleg nem tudom, hogy reagálnék éles helyzetben.

    VálaszTörlés
  16. Gizmo, akkor ez a Lightroom inkább neked való, bennem (jóval) kevésbé van meg a felfedező hajlam, ha számomra új számítógépes programról van szó XD

    VálaszTörlés
  17. Kes: Jaja, a fujinál a raw-ot mindig is hiányoltam, az volt az első, hogy a canonnál arra állítottam át a minőséget. Jobb, mert ugye a rawnak nincsenes színei, nincsenek elcsúszások a fehéregyensúlyban, a zaj mértéke kevesebb, +-2 blendényi fényt tudsz adni ill. elvenni anélkül, hogy a fehér kiégne, vagy a fekete besülne. Szóval mindenféleképp jobb. :) Az hogy valaki mennyire használja a PS-t retusra, az ízlés kérdése szerintem. Igaz, hogy aki ért hozzá, az ütős képeket tud vele csinálni, de azon látszik, hogy nem a fotóst kell dicsérni, hanem a grafikust. Az én esetemben az lenne a jó, ha eljutnék egy olyan szintre, amikor mint fotóst dicsérnek. Ezért is szoktam le a PS-ről - többek közt a filterekről -, inkább a lightroom-ot használom, mivel ott a kép azon részeit lehet állítani, amivel a kép hangulatát tudom fokozni. Nem szeretem én sem azt, amikor lefotóznak egy virágot és zebrát csinálnak belőle. Az tény viszont, hogy amit linkeltél az egy nagyon jó kép (a retus), az eredetivel nem tudnál eladni a retushoz képest semmit. Még azt a gyöngysort sem. A divatfotó az egy olyan dolog, hogy a divatfotós megcsinálja azt a képet, ami a grafikusnak kell, és a grafikus meg megcsinálja azt, ami a divatcégnek kell. Tiszta sor. Ezt én nem nevezem fotózásnak, szerintem nem sok köze van hozzá ahhoz, hogy az ember olyat alkosson, ami maradandó. Mert azt nem a fotós teszi, hanem a grafikus.

    VálaszTörlés
  18. "...lefotóznak egy virágot és zebrát csinálnak belőle." - Hehehe, ez jó! XD
    Egyébként egyetértek azzal, hogy ha egy fotós maradandót akar alkotni, akkor azt neki kell megalkotni, nem a photoshopnak. Egy pici igazítás minden képnek jót tesz, de csak mértékkel alkalmazva, hogy a kép természetessége megmaradjon.

    Én is hoztam egy linket, a National Geographic 2010-es fotópályázatára nevezett képek. Frenetikusak! A 20. kép egy magyar fotósé (hurrá, hurrá!!!!), az én kedvencem pedig a 29. kép.

    http://www.boston.com/bigpicture/2010/11/national_geographics_photograp.html

    VálaszTörlés
  19. Tényleg nagyon szép képek! Nem is igen tudnék választani közülük. :D Köszi a linket! ^^

    VálaszTörlés
  20. Irigykedek rendesen, nagyon jó képeke ezek.

    Egyébként épp ma jutott eszembe, hogy csinálok egy posztot, hogy én milyen változtatásokat csinálok egy képen. Volt hogy mondták, hogy azt odatettem, vagy hogy elvettem és közben pedig nem. Erre jó példa a felezős megvilágítás... Az első, még a fujival készült képen rá kellett segítenem, a canonos változaton már nem.

    VálaszTörlés