2011. március 3., csütörtök

Manos The Hands of Fate

Azt hiszem, rossz filmet már mind láttunk életünk során.
Én, személy szerint úgy vagyok vele, hogy a jó film, vagy rossz film fogalma relatív, na, de azért van egy szint, ami alá nem szívesen süllyednénk le. Ilyenek például a ritka rossz, világvége katasztrófafilmek, amiket elsősorban nem moziba szántak. Ezeket hívják tévéfilmnek? Mindegy, nem ez a lényeg.
Ezen művek, egytől egyig egy kaptafára készülnek. Legtöbbször aszteroida akarna a Földnek ütközni, néha árvíz fenyegeti az emberiséget, de volt szerencsém olyan baromsághoz is, hogy egy jeges bolygó repült bele a Napba, emiatt a Föld átlag hőmérséklete drasztikusan lecsökkent, jégkorszakot idézve elő. (Na, most nem kukacoskodásként mondom, de.... áhh, mindegy, a sztori úgy abszurd, ahogy van)
A filmek szövege sem túl kreatív, mikor a "tudósok" megpróbálnak tudományosan megmagyarázni valamit, azt legtöbbször olyan szakszavak használatával teszik, amiket totálisan rosszul használnak.
Jó, persze, nem dokumentum filmet nézek, ez egy szórakoztatásra kitalált valami, amit bizonyos társadalmi rétegek képviselői, előszeretettel néznek meg a tévében.

És akkor most gondoljatok vissza arra, hogy mi volt életetek legrosszabb filmje, amit láttatok. Az, amire azt mondtátok, hogy ennél szarabb filmet még nem produkáltak a szakmában. Gyanítom, tudnék nektek annál is rosszabbat mutatni, de nem fogok, mert ennyire aljas és rosszindulatú még én sem vagyok. :D

Ez a remekmű, a Manos nevet viseli. Úgy gondolom, ez a film megérdemel egy bejegyzést. Lassan 3 évvel ezelőtt láttam, egy kedves barátom hívta fel rá a figyelmem. Jó poénnak tűnt megnézni egy ZS kategória legalját képviselő darabot. Leginkább kíváncsiság vezérelt, nem hittem el, hogy a fent említett katasztrófafilmeknél lehet rosszabbat produkálni.
Tévedtem. Ez a film annyira rossz, de annyira, hogy az már jó. De komolyan.... olyan szar, hogy az ember végigröhögi, és épp ezért jót szórakozik.
Ez történt velem is, azon az ominózus nyári napon. Igaz, azóta sem volt erőm újra végig nézni és nem is tartom valószínűnek, hogy a közeljövőben ilyesmire vetemednék. Olyannyira, hogy még e bejegyzés megírásához sem vettem a fáradtságot ezidáig. Most is csak azért teszem, mert szóba került msn-en és ihletet kaptam. A gond ott kezdődött, hogy információgyűjtéshez sem lett volna erőm, ezért az én drága barátom összefoglalta nekem röviden és tömören a film történetét.

"Nah szóval... Nem tudom, ismered-e Ed Woodot, de sokan őt tartják a legrosszabb filmrendezőnek, aki valaha élt. A filmjei legendásan rosszak, és ő alkotta meg a Z- film fogalmát. Ed horror-rajongó volt, és a filmjei jó része is azok voltak. De a történetei totál idióták, a leghírhedtebb ebből a Plan 9 from outer space. Ez arról szól, hogy földönkívüliek jönnek, akik élőhalottakat támasztanak fel (keményen hármat :D), és ez akar félelmetes lenni :D Közben papír-sírkövek között sétálnak, és fellökik őket :D
DE a Manos még ennél is rosszabb sokak szerint. Ed legalább jó volt showbizniszben, és volt egy nagy sztárja, Lugosi Béla, aki Drakulát játszotta annak idején. De a Manos... XD
Igazából az egy fogadásra lett alkotva.
Harold "Hal" P. Warren, a rendező, valami haverjával fogadást kötött, hogy alacsony költségvetésből is tud sikeres filmet csinálni. Szóval elkészítette a nagy magnum opusát, a Manos: the hands of fate-et. Igazából a címe The Lodge of Sins lett volna. De gondolt egyet, és megváltoztatta Manos: the hands of fate-re. Érdekes tudnivalók még, hogy a Mester egyik feleségét játszó nő eltörte a lábát forgatás közben, szóval egy kocsiban egy pasassal csókolózó szerep jutott neki xD amire talán emlékszel.. na, ő azért ül végig csak ott értelmetlenül XD"

(megj.: A filmben, néha a sztoritól teljesen függetlenül, bevillan egy kis időre egy szerelmes pár jelenete, akik veszettül nyalják egymást a kocsiban.)

"John Reynolds, aki Torgot játszotta, pedig fémlemezeket tett a térdeire, de véletlenül fordítva helyezte el őket, ami miatt egyrészt röhejesen néz ki vele, másrészt pedig rohadtul fájdalmas volt lépnie xD De ez senkinek sem tűnt fel, úgyhogy végig fájdalomcsillapítókon élt. Ezerféle nyugtatót meg gyógyszert szedett, és amikor fura pofákat vág, meg is látni rajta XD
Na meg Hal Warren valamiért úgy döntött, hogy nem használ hagyományos forgatási technikákat a kamerájával az éjszakai jelenetekhez, aminek a következménye az, hogy a molylepkék, meg minden rovar folyamatosan rászáll időnként a kamerára, ami látható a filmben is XD Na meg az elején a hosszú, értelmetlen autóvezetés.. igazából oda a stáblista neve jött volna, de elfelejtették beletenni. Úgyhogy csak egy hosszú, elsuhanó tájat látsz 10 percig, aminek semmi értelme :D
"

"A Torgot játszó színész egy shotival fejbelőtte magát a film premiere előtt, a rendező egy pisztollyal öngyi lett, a mester egyik feleségét játszó nőt meg kinyírta egy féltékeny barátja, és mindenféle rossz bekövetkezett a film után. xD A film egyedül annyi pénzt tudott behozni, hogy a kutyának vegyenek kutyakaját, és a kislánynak egy új biciklit.
Igazából elfelejtették az egész filmet, de egy Mystery Science Theater 3000 nevű műsor, ami végig rossz filmekkel foglalkozik, egyszer bemutatta a TV-ben. És azóta is kultusz-státusza van. Amikor az MST3000 szokásos bulit szervezett, ahová elmehettek mások is, minden második ember Torgónak öltözött. xD"


Nos, ez a film története. A sztorija ennél azért jóval egyszerűbb.... Egy 3 fős család nyaralása (?) indul, de eltévednek. Majd, mikor már besötétedett (a háttérben mellesleg látni, ahogy süt a nap), az asszony megijedt, így a kis család leparkol egy ház előtt. Na, ez volt életük legrosszabb döntése. XD A ház, ahol meg szeretnének pihenni, a gonosz Mester tulajdona, akinek egy valag felesége van, akik hatalmas csirkeboxot tudnak produkálni, valamint kézfetisiszta is. Ja, és pedofil is, a film végén, a "főhős" kislányát is a feleségévé teszi.....
Torgo, egy, ahogy anno fogalmaztam, Blaha Lujza téri csöves kinézetű, vicces, gnóm figura, aki elkezdi kukkolni és molesztálni a "főhős" feleségét, aki erre úgy reagál, hogy lekever Torgonak egy maflást, majd elkezd sikongatni. (Miért nem vette el tőle a botot és verte vele halálra?)

Ez, eddig elég viccesen hangzik, de a helyzet az, hogy ez egy horror film. De mivel a fent leírtak viccesen hangzanak, elképzelhetitek, hogy a szörnyülködés közepette, az ember egy baromi jót szórakozik.

Megtekinteni csak saját felelősségre, az elszenvedett agykárosodásokért felelősséget nem vállalok. :D

És a végére, ahogy drága barátom leírta a film hatásait: "Ez képes tönkretenni párkapcsolatokat. Amikor az exemmel megnézettem, rá 3 napra kidobott."

Úgyhogy, csak óvatosan! :D

Az összefoglalásért örök hálám!! :D :D :D



u.i.: Kérlek, ne kövezzetek meg a poszt miatt. XD

9 megjegyzés:

  1. Rossz filmek... ihajjj.... az örök beszédtéma. Hogy mitől lesz jó, vagy mitől lesz rossz egy film. A köznép értelmezésében (értsd: akik nem komolyan foglalkoznak filmekkel, hanem csak néha elmennek moziba, vagy tévét néznek) a film milyensége annak a függvénye, hogy az illetőnek tetszik-e, vagy nem. Ennek viszont alapvetően kevés köze ahhoz, hogy a film maga jó-e, vagy sem. Egyesek a Sztevenszegál és Zsanklódfándám-filmeket tartják a filmgyártás csúcsának, mások megőrülnek a Fűrész-szintű alkotásokért, megint mások lila gőzt fingva, hörögve élveznek el egy-egy Tarr Béla-film láttán. Bárhogy is, az átlagember a saját tetszési indexe szerint határozza meg, hogy a film milyen.
    És persze az sem utolsó, hogy az emberek 99%-a filmek alatt az amerikai kommerszeket érti, azokat a filmeket, amiket a plázamoziban láthat, holott pl. Ázsiában több film készül, mint Európában és Amerikában együttvéve, és persze emellett minden fejlett országban van filmgyártás (vagy filmipar; a kettő nem ugyanaz).

    Én is láttam már sok rossz filmet, sőt, még többet nem láttam, mert annyira rossz volt, hogy képtelen voltam tovább nézni. Ilyenkor elkapcsolok, vagy kiveszem a lemezt. Mivel én is csak ember vagyok, nekem is elsősorban az a mérvadó, hogy személyesen tetszik-e a látott film, vagy nem. Viszont nem ez alapján döntök, ill. nem csak ez alapján. Mivel idestova 20 éve tanulmányozom a filmeket és a filmkészítést, azt hiszem, értek a témához valamennyire, és igen nagy összehasonlítási alapom van. Na meg tanultam is filmformanyelvet, esztétikát, stb., tehát nem csak a kisujjamból szopom a tudásomat.

    Az amerikai filmiparra jellemző, hogy egy-egy nagyot (vagy kevésbé) durranó filmből készül folytatás (pl. volt Deep Impact 2 is...), avagy a séma alapján csinálnak egy rakás hasonló tematikájú filmet, de ezek nagy része nem moziforgalmazásra készül, hanem pl. a SciFi Channel, vagy más tévécsatorna megrendelésére.
    A lényeg, hogy alapvetően más a dramaturgia (már ha van), a képi világ, a stílus, mert kisképernyőre és nem vetítővászonra készül.

    Nem tudom, mi volt életem legrosszabb filmélménye... komolyan. Sok rossz volt, de nem tudnám megmondani a legrosszabbat... Sok filmet alapból meg sem szabad nézni, annyira nyilvánvaló, hogy fércművel van dolgunk, más esetben viszont csak menet közben derül ki, hogy hangosan csobog a híg fos...

    Meg persze tökéletes recept nincs is... még a legnagyobb rendezők is készítettek kevésbé sikerült filmet... Megfelelő bolygó-együttállás... tehetség... jó ötlet... aktuális trend... stb. Egy jó filmhez rengeteg tényező együttes megléte szükséges, de a titokra még senki nem jött rá.

    VálaszTörlés
  2. Meg sem szólalok... Nekem pl. a 2012, amit mindenki ajnározott, egy katasztrófa (nem a műfaja miatt!!!), ellenben az Inception, amit mindenki lehúzott, aki él és mozog, nekem nagyon tetszik.
    Ízlések és pofonok... :-)

    VálaszTörlés
  3. Nem vagy egyedül :)
    A 2012 - bár nem nézhetetlen - erősen közepes film, gyengébb, mint az átlagos Roland Emmerich-filmek, persze látványban nagyon ott van, az kétségtelen.
    Inception: sokan nem értik, pedig az egy roppant eredeti és jó kis film, ami nagyon magasra helyezte a forgatókönyvírói lécet, hasonlóan Christopher Nolan többi filmjéhez :)
    Nekem is nagyon tetszett, ami azt illeti :)

    VálaszTörlés
  4. Jaj, de jó, hogy nem vagyok egyedül az Inception-mániámmal! XD Figyu, a film végén megáll a pörgettyű, vagy csak pörög? Mert mintha "elfelejtették" volna mutatni, én meg csak logikázok azóta is, hogy mi van XD

    VálaszTörlés
  5. Nem tudni, hogy megáll-e, vagy sem, ez a nézőre van bízva :) Így mindenki azt szűri le a történetből, ami a számára vonzóbb :) Jó módszer arra, hogy ne rágjunk már mindent a nézők szájába, hanem meghagyjuk nekik a választás és általában a gondolkodás lehetőségét.

    VálaszTörlés
  6. Jól van, akkor nem én vagyok a hüle, hanem ilyen a vége XD
    Egyébként ez a befejezés nekem nagyon gyanús, ilyenkor szoktak csinálni egy filmnek második részt... ami általában rosszabb, mint az első. (Kivételek persze vannak, nem sorolom, tudjuk, szeretjük :-)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, Gizmocska, bocs, hogy így eltértem az eredeti témától, de arról a filmről még nem is hallottam - bár, ahogy olvaslak, most már, ha elém kerül, tutira meg fogom nézni. Max. kikapcsolom, ha annyira borzadály XD

    VálaszTörlés
  8. otthon asszem elmentettem a linkjét, ha hazaértem, odaadom :D Vagy megadom itt és ha vannak még önjelölt mazoisták, megnézhetik. De ezesetben számoljatok beróla, meddig brtátok.

    VálaszTörlés