2012. december 17., hétfő

Hát, cím az most nem lesz... találó legalábbis nem...

Jön a karácsony, és mint az ilyenkor szokott lenni, mindenki megrohamozza a plázákat, boltokat és adventi anyámkínjákat, hogy ajándékot találjon szerettei számára. Ebből adódnak aztán az olyan bonyodalmak, mint pl.: a kiszemelt ajándéktárgy 10-ből 8 helyen kifogyott, a maradék kettőben pedig ugyan megtalálható, de megrendelés után másnap jön az email, hogy elnézést kérnek a kellemetlenségekért, de a kiválasztott termékből véééletlenül pont most fogytak ki.

Na, mindegy. Az ember azért szeretne olyan ajándékot adnia másiknak, aminek örül is, vagy esetleg hasznát veszi. Ki, hogy van vele. Van ugyan egy általános felfogás arról, hogy a nők inkább a szép és haszontalan holmikat szeretik, mint pl ékszer, bundakabát, iPhone ésatöbbi, míg a férfiak a hasznos ajándékokat preferálják, így a csavarhúzó készletet, fúrót, kivéve a mai kamaszfiúkat, mert nekik is iPhone kell.

Ha engem kérdeztek, akkor én tökéletesen megelégszem a csavarhúzó készlettel is. Nem is tudom már, olvastam talán valahol, vagy pedig tv-ben láttam műsorban, hogy a nők sikítoznak a dühtől, ha hasznos ajándékot kapnak. Mondjuk palacsintasütőt.
Nem értem a dolgot, mivel alkalomadtán jó fegyver is lehet belőle. Kellően erős ütés esetén akár halálos is. Tefal.... te mindenre gondolsz....

Tudjátok, mit szeretnék egyszer kipróbálni? Paintball!! Na, ez egy jó ajándék számomra. Paintball bérlet. :D

Szoktam figyelni az embereket, főleg a vonaton, utazgatás közben lehet a legjobban kihallgatni, kinél mik a szokások. Érdekes dolog, sokan nyúlnak vissza a régi dolgokhoz. kézzel készített ajándékok, stb, egyszóval próbálják olcsóbban kihozni az ajándékozást és amit azon spóroltak, inkább a karácsonyi vacsorára fordítják. Ez jó dolog, bár szerintem leginkább a válságnak tudható be. Ha nincs pénz milliós plazma tévére, akkor bizony nincs, de legalább átértékelik a dolgokat. Pozitívum a negatívumban.

Persze akinek a szülei megengedhetik maguknak, az idén is autót vagy egyéb, méregdrága kütyüt kap.
Szóval azért még mindig éles a határ a két réteg között, de talán most úgy tűnik, kezd egyre inkább elmosódni.
Vagyis ahogy két bejegyzéssel korábban írtam:

"A gazdasági válság alatt összehoztam egy kisebb
vagyont.... egy nagyobból..."

Azért még mindig megterheli az ember pénztárcáját a karácsony.

Szóval akkor a hét kérdése: Ti hogy bonyolítjátok le az ilyesmit?


Kis esti meglepi azoknak, akik játszottak a Diablo 3-mal









 Keep calm and don't kill me for this!

2 megjegyzés:

  1. Milliós plazmatévé? Minek? Már 100e alatt tudsz venni. Szar lesz ugyan, de akkor is plazmatévé. :D
    Ha elmész Dél-Koreába és ott veszel egy 2m-es képátlójú Sharpot, akkor tényleg kibacol pár millkát, de abban már az utazás is benne van. :D
    A sok gyökér még mindig lapostévét akar venni, aztán csodálkozik, hogy nem hádéba' látja a tévéadás vagy a DVD képét, de az fel sem merül benne, hogy esetleg olyan jelforrás is kéne, hogy megfelelő legyen a kép minősége.

    Én is azt gondolom, hogy a karácsony, mint olyan, már rég elveszítette az eredeti jelentését, ha egyáltalán volt olyan. A bulvármédia arról harsog, hogy "megrohamozzák" az emberek a plázákat, így a sok birka tényleg azt hiszi, hogy ilyenkor ezt kell tenni, és ők is agyatlan idiótákká válnak, és csupa olyan dolgot vesznek meg, amire semmi szükségük nincs, használni sem tudják stb. Az ünnep után meg ezrek állnak sorba, hogy ki- vagy visszacseréljék az ajándékukat... Szánalomvihar.

    Az ajándékozásnak nem az a lényege, hogy lepipáljuk Nusi nénit és Pista bácsit, meg a hülye szomszédot. NA de ezt próbáld elmagyarázni gazdagéknak, akinek annyi a lóvéjuk, hogy azt sem tudják, jódolgukban mit csináljanak... csak épp észt és ízlést nem tudnak venni a rohadványos pénzükből...

    A lényeg az, hogy az ajándék jópofa legyen, szívből jöjjön és személyre szabott legyen. Egy borotva- vagy kozmetikai készlet kúvára nem az. Egy paintball-bérlet viszont igen. :D Egyszer én is szívesen kipróbálnám, ami azt illeti. :D

    Én úgy bonyolítom le az ilyesmit, hogy egyrészt csak pár ember van, aki ajándékot kap, ők viszont jópofát és személyre szabottat, és szívből adom. Unokaöcsém pl. egy pólót, amin egy általa rajzolt kép van, pontosabban ő és a bnője, manga stílusban. A rajzot én terveztem át olyanra, ami végül a pólóra került, kicsit továbbfejlesztve, felturbózva. Szerintem meg fognak őrülni az örömtől. Aztán valaki kap egy plüssmacit is (nem akármilyet, mert személyre szabott a dolog ebben az esetben is) stb.
    Ahhoz képest, hogy a bulvárhíradókban a sok majom elmondja, hogy 100-200ezer Ft-ot költ ajándékokra, én mindennel együtt (már a nem kevés posta is benne van) 5000 alatt maradok, és mégis sokkal személyesebb az egész, így az öröm is nagyobb. De hát ezt is próbáld már elmagyarázni a sok birkának...

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetértek a fentiekkel. A karácsony arról szól, hogy együtt legyünk, jókat együnk és beszélgessünk, az ajándék mellékes. Itthon általában praktikus dolgokat adunk egymásnak, általában ruhát és könyvet. Tavaly ebből a szempontból speciális volt egy kicsit mert se karácsonyra se szülinapomra (nagyon közel van karácsonyhoz) nem kaptam semmit, mert úgy egyeztem meg apukámmal, hogy kiegészíti az egyetemi ösztöndíjat ha nem elég, amíg kinn tanulok Svájcban.
    Amúgy szerintem nem minden esetben áll, hogy a ők utálják a praktikus ajándékot a férfiak meg imádják. Gyurinak (barátom) ha a kezébe nyomnék egy csavarhúzót szerintem csak nézne hogy ezzel mit is kéne kezdeni, annyira nem gyakorlatias fajta, nekem ellenben nagyon jól jönne egy pite-forma, mert mindig eszembe jut hogy kéne pitét sütni, de csak tortaformánk van.
    Amúgy mi megbeszéltük, hogy nem ajándékozunk nagyon, csak valami jelképes dolgot, bár ez lesz az első közös karácsonyunk, úgyhogy gyakorlatban is beválik a dolog remélem, bár a szülinapoknál nem volt gond. Ő pl nagyon szereti , a marcipánt és az Angry Birds-öt, úgyhogy vettem egy kis fészekre hasonlító kosárkát, amibe vettem mindenféle marcipánt (Ezt ne úgy képzeld el hogy berohantam az első Tesco-ba és benyomtam a kosárba az első Szamost, elmentem rendes csokiboltba, különlegesebb fajtákat válogatni) és a tetejére ültettem egy piros Angry Birdöt :)

    VálaszTörlés