2011. március 21., hétfő

Napi tudomány #1

Örömmel jelenthetem, hogy a ma, a Nap, pontosan 90° magasan delel az Egyenlítő felett, tehát a mai naptól kezdve hivatalosan is, azaz csillagászatilag, tavasz van. A kedvem ennek megfelelően jó, itthon kellemes az idő és szépen süt a nap. Lehetne egy kicsit melegebb, de én már annak is fenemód örülök, hogy a fák, bokrok és egyéb növényfélék kezdenek kihajtani, egyre jobban zöldül minden és én is kezdek zöldeket beszélni. :D

És ha már Nap, illetve nap....


Na... Ugye ez a Japánban történt földrengés+cunami foglalkoztatja most a médiát. Sugárzás, halottak, törmelék. Nekem nincs tévém, így az aktuális fejleményekről nem tudok értesülni, de amúgy is gyanítom, hogy a híradóban, erről nem számolnak be, úgyhogy csak remélni tudom, hogy ennél nagyobb baj már nem érheti szerencsétlen japánokat. (Az önfegyelmük mindenesetre példaértékű)

Találtam egy cikket a Techneten. A cikk lényege, hogy a földrengés 25 centivel tolta el a Föld forgástengelyét, ami miatt a napok rövidebbek lettek 1.6 mikroszekundummal.

Oké, ez most kicsinek tűnik, de pl a 2004-es szumátrai miatt már plusz 6.8 mikroszekundum.
Jó, mondjuk az a földrengés még egy szigetet is feljebb tolt, úgyhogy az sem volt kispályás, de az ekkora földrengések elég ritkák azért. Úgyhogy legalább 1, de inkább pár évszázad kell ahhoz, hogy 1 másodperccel legyenek rövidebbek a napok, viszont ha a Földtörténeti korokat nézzük, ott nem évszázados, hanem évmilliós időbeosztás van és még csak nem is 1-2 millió év, hanem több tíz, esetleg száz milliós. (Kivéve a Pliocén és a Pleisztocén között, a Holocénről nem is beszélve, de ez gondolom nem sokakat izgat. :D )
Szóval, azok az 1 másodpercek, amik évszázadok alatt összeadódnak, pár évmillió múltán akár 1-2 óra is lehet.

Na és akkor ezt csavarjuk meg. :D Hold... Ha más érdemit nem is, azt megtanultam a Discovery és a többi, nézésre alkalmas tévécsatorna műsoraiból, hogy a Hold ugyan távolodik tőlünk, viszont a fiatal Földön egy nap, körülbelül 16 óra volt. A Föld-Hold kölcsönhatás miatt pedig, a Föld forgása lassul, így alakult ki az évmilliárdok alatt az a hosszúságú nap, amit mi ismerünk.

A Hold távolodik, így ez a kölcsönhatás gyengül. Viszont szerintem még mindig van olyan erős és 1-2 millió év múlva is lesz, hogy valamennyire azért helyrepofozza a dolgot.
Bár, van egy sanda gyanúm, hogy ember addigra nem igazán lesz a Földön. :D Erről is találtam egy cikket, ugyan ott, ami meglehetősen pesszimista, ami az emberek jövőjét illeti és megmondom a tutit: Nekem sincs szebb jövőképem.

Nem mondom meg, hogy mi az, illetve de, majd kommentben, ennél a posztnál. :D Mégpedig azért ott, mert érdekel a Ti jövőképetek is. Úgyhogy most aztán adjátok ki magatokból, kíváncsi vagyok. Ti milyen jövőt képzeltek el, mondjuk ha ezt az évszázadot nézzük? :D

2011. március 13., vasárnap

#243

Nem tudom, hogy, de feltévedtem egy blogra. A bejegyzés címe, "Miért buták a náczik?".
A lényege pedig az, hogy az illető feltett zsötábra egy videót valamelyik sorozatból, ahol utána szép kommenteket kapott.
Pl a származását firtatták (zsidó bérenc), a politikai nézeteit (mszp-s fasz) és a többi.

Na, most ez mind csak egy dolog, mert nem ez az egyetlen videó fent, ahol magyarok kommentelnek, magyar módra... Ez nekem teljességgel felfoghatatlan a mai napig, hogy miért nem lehet kulturált módon írni, hozzászólni a másik videójához, írásaihoz, meg úgy egyébként, miért kell lesüllyedni az állatok szintjére.
Azok, akik ilyeneket írnak, magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt.

A másik meg, hogy a kedves kommentelők például miből gondolják, hogy az illető zsidó, mszp-s, netán buzi? Ha valaki magyar reggel van fent youtube-on és magyarul tesz fel videókat, magyar leírással, 100, hogy pár dúvad megtalálja bennük a politikát és ilyen szép dolgokkal illeti majd a feltöltőt. (még az Achmed, a halott terrorista, magyar feliratú verziójánál is volt pár hülye, kai talált ilyesmit, és neki állt zsidózni... XD )

Én leginkább külföldiek videóját szoktam nézegetni. Ott ilyesmit nem látok. Akkor ezek szerint csak a magyarok nem képesek mindenféle mocskolódás nélkül írni?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem azért fogok valakit szeretni, vagy utálni, mert mszp-s, vagy fideszes, zsidó, vagy keresztény, magyar, vagy cigány....
Mindegy, ki kire szavaz, mi a vallása és az etnikai hovatartozása, ha cső paraszt és tahó.
Ha valaki normálisan él, képes kulturáltan kommunikálni olyanokkal is, akik más vallásúak vagy más pártra szavaztak, nekem ez esetben tök mindegy, ha az illető zsidó és emellé homokos is, mert nem ezt nézem egy emberben, hanem az értékeit. (nem a vagyontárgyaira gondolok... XD )
Viszont sajnos ilyen emberrel ritkán találkozom....

2011. március 10., csütörtök

Mensön hírek #20

Szóval most ez van. :D

Még ennél a háttérnél is van egy két fényesebb hely, ahol a sárga szín beleolvad a környezetébe, de ennél sötétebb sárgát nem akarok. :D Lehet, megint csak más hátteret kéne néznem, de ez most tetszik. :D
A betűtípus meg csak egy rossz poén, bár nekem az is tetszik, de ha nem olvasható, vagy nagyon egybe folynak a betűk, szóljatok.... Úgyis csak próbaképp tettem be, ha nagyon nem jó, visszateszem a régit. :D

Nem is gondoltam volna, hogy ennyiféle betűtípus van. Ráadásul úgy, hogy az ékezetes betűket is rendesen megjelenítik. A gépen, ha találok egy aranyosat és beállítom msn-en, az ékezetesek helyett kockákat ír, meg mindenféle hülye szimbólumot.

Ha piktogrammokkal akarnék írni, akkor azt a búbánatos hülye betűtípust állítanám be, ahol kis koponyák vannak, repülők, meg mi egyebek. XD

Nah.... ha valami nem stimmel, akkor azt vágjátok hozzám. :D De csak finoman. :D

2011. március 9., szerda

#242

Regeltem úgy egy héttel ezelőtt az indára. A gond csak az volt, hogy az aktiváló kód nem érkezett meg. Egy darabig vártam, aztán pár nap múltán sem jött meg, úgyhogy ma regeltem még egyszer.
Fel is töltöttem pár képet, de igazából csak azért csináltam, hogy tudjam kedvencelni Gyuree képeit és Andinak se a blogján írjam, hogy " az a képed indán, amelyik...." hanem egyből tudok ott kommentelni. :D
Úgyhogy túl sokat ne várjatok tőlem, elvégre Deviantartra sem azért regisztráltam 3 évvel ezelőtt, hogy rajzokat tegyek föl, hanem, hogy a +18-asnak minősített képeket is megjelenítse. (10 ilyen képből 1, ha megérdemelné azt a +18as minősítést) :D

Igaz, de használhatatlan információk rovatunk következik:

Voltunk ma Gyureeval sétálgatni, tegnap meg a Duna parton, készült is pár kép a Lupáról, amiket feltettem fészre. :D
Szörnyű, mit művelt az a dög. Belerohant a vízbe, harapta, fetrengett, aztán kicsit feljebb, a Duna és az M0-ás közti réten egerekre vadászott. Élvezte. :D Érdekesség, hogy juhász szerű, mégis vadászott, míg a kiskutya alapvetően vadászkutya, mégis inkább csak szimatolta azt, amit a Lupa kikapart. XD

Van tőlünk, úgy 40 perc sétára egy domb, ami elvileg a kamara erdő. Már jó ideje gondolkozom rajta, hogy el kéne mászni oda a Lupával, az jó kis séta lenne neki.
Majd ha jobb idő lesz. :D


Véleményalkotás az emberi viselkedésről:

Ez esetben viszont inkább kulturálatlanság. Buszon, utcán, iskola folyosón és még sok más helyen, gyakori jelenség, mikor fiatalokból álló kisebb csoport összeül, és a számomra hallgathatatlannak minősülő zenét a mobilon keresztül hallgatják.
Ma is jött szembe velünk egy csaj, aki a mobilján keresztül bömböltette a zenéjét.
Kérdés: Miért nem képesek venni maguknak egy kibaszott fülhallgatót? Miért kell kiidegelni a fél buszt (pl) azzal, hogy zavarják az utazókat a tucctucc, mulatós, vagy cigányzenével?
Ha telik nekik olyan telefonra, amilyennel sok fiatal jár (És sokuknak az a legnagyobb gondja, hogy androidos, vagy mittom én milyen hightech szart vegyenek-e) vagy a szüleiknek telik rá, akkor nem hiszem, hogy egy 1000-1500 forintos fülhallgatót ne tudnának megvenni.


Napi poénos eset:

Tegnap este átmentem az Erzsiékhez, mert főztek vacsit, de áthozni már nem akarták. Odafelé egy fiatal srác (max 15 éves), nagyon nyomult a gördeszkájával, próbált tetszelegni a társainak a mutatványaival. Végül addig addig cifrázta a dolgot, míg pofára nem esett.
A társainak sem kellett több, úgy körberöhögték a srácot, mielőtt felsegítették volna, hogy jószerivel ők is a földön fetrengtek.

Én nem akartam kinevetni.....

Ott nem.....



Jah, egyébként gondolkodom egy új dizájn váltáson. :D De előtte lementem ezt a sablont, hogy a kísérletezések során, ha nagyon elb@sznám a dolgokat, legyen mit visszaállítani. :D Úgyhogy majd várom a visszajelzéseket. :D

2011. március 7., hétfő

#241

Rég nem írtam olyan posztot, ahol a hazafelé úton elszenvedett "élményeimről" szövegelek, de ma láttam egy olyat, amit nem tudok szó nélkül hagyni... Illetve, de, tudok, elvégre nem üvöltöttem le a párocska haját egyik esetben sem. Ettől függetlenül a véleményem megvan róla, és azt nem tilos kinyilvánítani. :P

Hazafelé, a 33on, utazott egy pár. Azt leszámítva, hogy a nő lehetett olyan 30, a pasas meg 50, semmi gond nem volt velük. Aztán elkezdtek veszettül smárolni, nekem meg a belem majd' kifordult, ahogy nyújtogatták a nyelvüket.
Szép dolog a szerelem, de azért nem a buszon kéne nemi életet élni... Lehet, én vagyok túl konzervatív ilyen téren, de ez az egész, arra a két emberre tartozik, nem másik 50-re. Sajna a busz dugig volt, így még arrébb sem tudtam volna menni.... de miért is mentem volna? Basszus, ne én érezzem már magam kényelmetlenül azért, mert két felnőtt ember tininek képzeli magát....
Szerencsére leszálltak.

Aztán felszállt egy újabb pár, ezúttal babakocsival... Na, ez már önmagában elég volt ahhoz, hogy frászt kapjak, ugyanis valamiért, a mai nők egyszerűen képtelenek arra, hogy elcsitítsák a gyereküket, amikor az szétüvölti a járművet. Gügyögnek nekik, mint valami fogyatékosok serege, csörgőt mutogatnak és kifli csücsköt, de egynek sem jutna eszébe fölvenni és elcsitítani. Nem, az túl egyszerű lenne és túl régimódi.
Mindegy. Ez a pár sem mutatta szülői ösztönnek a leghalványabb jelét sem. Felszálltak, betolták a babakocsit ahova kell.
Alig volt felhő az égen, a Nap szépen sütött, csak pont bele a baba szemébe, ő meg elkezdett emiatt visítani, de mint akit öltek.... A kedves "anyuka" meg először röhögcsélt, aztán pufit tömött a gyerek szájába... Utána a nem kevésbé hülye "apukának" feltűnt, hogy szeretett gyermekét majd' megvakítja a Napocska és legugolt hozzá, így vetve árnyékot kicsiny orcájára. És láss csodát Világ, a kisded végre valahára befogta aprócska száját.
De, hogy a tisztelt "szülőknek" miért nem jutott eszébe, hogy megfordítsák azt a kicseszett babakocsit, nem tudom. Lehet, ez megint csak túl egyszerű és túl régimódi megoldás lett volna. Nekik kényelmesebb volt az egész utat így végigparádézni.

Ember!! Könyörgöm, ha nem tudod, hogy kell nevelni, óvni és gondoskodni az utódokról, ne szaporodj!!!

2011. március 3., csütörtök

Manos The Hands of Fate

Azt hiszem, rossz filmet már mind láttunk életünk során.
Én, személy szerint úgy vagyok vele, hogy a jó film, vagy rossz film fogalma relatív, na, de azért van egy szint, ami alá nem szívesen süllyednénk le. Ilyenek például a ritka rossz, világvége katasztrófafilmek, amiket elsősorban nem moziba szántak. Ezeket hívják tévéfilmnek? Mindegy, nem ez a lényeg.
Ezen művek, egytől egyig egy kaptafára készülnek. Legtöbbször aszteroida akarna a Földnek ütközni, néha árvíz fenyegeti az emberiséget, de volt szerencsém olyan baromsághoz is, hogy egy jeges bolygó repült bele a Napba, emiatt a Föld átlag hőmérséklete drasztikusan lecsökkent, jégkorszakot idézve elő. (Na, most nem kukacoskodásként mondom, de.... áhh, mindegy, a sztori úgy abszurd, ahogy van)
A filmek szövege sem túl kreatív, mikor a "tudósok" megpróbálnak tudományosan megmagyarázni valamit, azt legtöbbször olyan szakszavak használatával teszik, amiket totálisan rosszul használnak.
Jó, persze, nem dokumentum filmet nézek, ez egy szórakoztatásra kitalált valami, amit bizonyos társadalmi rétegek képviselői, előszeretettel néznek meg a tévében.

És akkor most gondoljatok vissza arra, hogy mi volt életetek legrosszabb filmje, amit láttatok. Az, amire azt mondtátok, hogy ennél szarabb filmet még nem produkáltak a szakmában. Gyanítom, tudnék nektek annál is rosszabbat mutatni, de nem fogok, mert ennyire aljas és rosszindulatú még én sem vagyok. :D

Ez a remekmű, a Manos nevet viseli. Úgy gondolom, ez a film megérdemel egy bejegyzést. Lassan 3 évvel ezelőtt láttam, egy kedves barátom hívta fel rá a figyelmem. Jó poénnak tűnt megnézni egy ZS kategória legalját képviselő darabot. Leginkább kíváncsiság vezérelt, nem hittem el, hogy a fent említett katasztrófafilmeknél lehet rosszabbat produkálni.
Tévedtem. Ez a film annyira rossz, de annyira, hogy az már jó. De komolyan.... olyan szar, hogy az ember végigröhögi, és épp ezért jót szórakozik.
Ez történt velem is, azon az ominózus nyári napon. Igaz, azóta sem volt erőm újra végig nézni és nem is tartom valószínűnek, hogy a közeljövőben ilyesmire vetemednék. Olyannyira, hogy még e bejegyzés megírásához sem vettem a fáradtságot ezidáig. Most is csak azért teszem, mert szóba került msn-en és ihletet kaptam. A gond ott kezdődött, hogy információgyűjtéshez sem lett volna erőm, ezért az én drága barátom összefoglalta nekem röviden és tömören a film történetét.

"Nah szóval... Nem tudom, ismered-e Ed Woodot, de sokan őt tartják a legrosszabb filmrendezőnek, aki valaha élt. A filmjei legendásan rosszak, és ő alkotta meg a Z- film fogalmát. Ed horror-rajongó volt, és a filmjei jó része is azok voltak. De a történetei totál idióták, a leghírhedtebb ebből a Plan 9 from outer space. Ez arról szól, hogy földönkívüliek jönnek, akik élőhalottakat támasztanak fel (keményen hármat :D), és ez akar félelmetes lenni :D Közben papír-sírkövek között sétálnak, és fellökik őket :D
DE a Manos még ennél is rosszabb sokak szerint. Ed legalább jó volt showbizniszben, és volt egy nagy sztárja, Lugosi Béla, aki Drakulát játszotta annak idején. De a Manos... XD
Igazából az egy fogadásra lett alkotva.
Harold "Hal" P. Warren, a rendező, valami haverjával fogadást kötött, hogy alacsony költségvetésből is tud sikeres filmet csinálni. Szóval elkészítette a nagy magnum opusát, a Manos: the hands of fate-et. Igazából a címe The Lodge of Sins lett volna. De gondolt egyet, és megváltoztatta Manos: the hands of fate-re. Érdekes tudnivalók még, hogy a Mester egyik feleségét játszó nő eltörte a lábát forgatás közben, szóval egy kocsiban egy pasassal csókolózó szerep jutott neki xD amire talán emlékszel.. na, ő azért ül végig csak ott értelmetlenül XD"

(megj.: A filmben, néha a sztoritól teljesen függetlenül, bevillan egy kis időre egy szerelmes pár jelenete, akik veszettül nyalják egymást a kocsiban.)

"John Reynolds, aki Torgot játszotta, pedig fémlemezeket tett a térdeire, de véletlenül fordítva helyezte el őket, ami miatt egyrészt röhejesen néz ki vele, másrészt pedig rohadtul fájdalmas volt lépnie xD De ez senkinek sem tűnt fel, úgyhogy végig fájdalomcsillapítókon élt. Ezerféle nyugtatót meg gyógyszert szedett, és amikor fura pofákat vág, meg is látni rajta XD
Na meg Hal Warren valamiért úgy döntött, hogy nem használ hagyományos forgatási technikákat a kamerájával az éjszakai jelenetekhez, aminek a következménye az, hogy a molylepkék, meg minden rovar folyamatosan rászáll időnként a kamerára, ami látható a filmben is XD Na meg az elején a hosszú, értelmetlen autóvezetés.. igazából oda a stáblista neve jött volna, de elfelejtették beletenni. Úgyhogy csak egy hosszú, elsuhanó tájat látsz 10 percig, aminek semmi értelme :D
"

"A Torgot játszó színész egy shotival fejbelőtte magát a film premiere előtt, a rendező egy pisztollyal öngyi lett, a mester egyik feleségét játszó nőt meg kinyírta egy féltékeny barátja, és mindenféle rossz bekövetkezett a film után. xD A film egyedül annyi pénzt tudott behozni, hogy a kutyának vegyenek kutyakaját, és a kislánynak egy új biciklit.
Igazából elfelejtették az egész filmet, de egy Mystery Science Theater 3000 nevű műsor, ami végig rossz filmekkel foglalkozik, egyszer bemutatta a TV-ben. És azóta is kultusz-státusza van. Amikor az MST3000 szokásos bulit szervezett, ahová elmehettek mások is, minden második ember Torgónak öltözött. xD"


Nos, ez a film története. A sztorija ennél azért jóval egyszerűbb.... Egy 3 fős család nyaralása (?) indul, de eltévednek. Majd, mikor már besötétedett (a háttérben mellesleg látni, ahogy süt a nap), az asszony megijedt, így a kis család leparkol egy ház előtt. Na, ez volt életük legrosszabb döntése. XD A ház, ahol meg szeretnének pihenni, a gonosz Mester tulajdona, akinek egy valag felesége van, akik hatalmas csirkeboxot tudnak produkálni, valamint kézfetisiszta is. Ja, és pedofil is, a film végén, a "főhős" kislányát is a feleségévé teszi.....
Torgo, egy, ahogy anno fogalmaztam, Blaha Lujza téri csöves kinézetű, vicces, gnóm figura, aki elkezdi kukkolni és molesztálni a "főhős" feleségét, aki erre úgy reagál, hogy lekever Torgonak egy maflást, majd elkezd sikongatni. (Miért nem vette el tőle a botot és verte vele halálra?)

Ez, eddig elég viccesen hangzik, de a helyzet az, hogy ez egy horror film. De mivel a fent leírtak viccesen hangzanak, elképzelhetitek, hogy a szörnyülködés közepette, az ember egy baromi jót szórakozik.

Megtekinteni csak saját felelősségre, az elszenvedett agykárosodásokért felelősséget nem vállalok. :D

És a végére, ahogy drága barátom leírta a film hatásait: "Ez képes tönkretenni párkapcsolatokat. Amikor az exemmel megnézettem, rá 3 napra kidobott."

Úgyhogy, csak óvatosan! :D

Az összefoglalásért örök hálám!! :D :D :D



u.i.: Kérlek, ne kövezzetek meg a poszt miatt. XD

2011. március 1., kedd

Márciusi első

Csak ma, mikor bekapcsoltam a gépet és felnéztem a fészre, tudatosult bennem, hogy március van. Nem mintha ez sokat számítana, ez csak meteorológiai tavasz, pedig az időjárás alapján még sokkal inkább tél. És biza, csillagászatilag még 21-ig tél is lesz, de csak én vagyok olyan megrögzött geós (cseréljük fel a g-t az e-vel), hogy ezt közöljem is. :D

Az ekliptikáról olvastam. Kicsit felfrissítem, megkopott tudásomat. Ezt találtam: "A legnagyobb tengelyferdesége, 97,77° az Uránusznak van. Forgástengelye szinte párhuzamos keringési síkjával, ezért a Naphoz viszonyítva szinte minden létező helyzetet felvehet."

Vizuális típus vagyok, nem ragozom tovább.....

Azért az a megfogalmazás, hogy "A Nap látszólagos éves útja az égbolton" elég furcsán hangzik nekem. Persze, innen, a Földről, mi úgy látjuk, hogy a Nap mozog. Hol alacsonyabban, hol magasabban delel. De nekem ez akkor is olyan, mint a Geocentrikus világkép, ahol is az akkori okosok azt hirdették, hogy a Föld a világ közepe, minden, a Nap is, körülötte kering.

Annyira szeretem ezt a "minden csak nézőpont kérdése" dolgot. :D Mindenre rá lehet húzni. :D Kivéve a matekra, mert a 2x2, bárhonnan nézzük, 4, bár erre is találtam egy poénos irományt. (Amit persze most pont nem találok sehol, de így szokott ez lenni. )

Nah.... jó... Ha már ilyen témánál járunk! Olvastam az sg.hu-n egy 2008 november végi cikket: Újabb bizonyítékok a Mars múltbeli óceánjaira

Mindig, mikor ilyen és ehhez hasonló híreket produkál a tudományos világ, az utca embere frászt kap, vagy felcsillan a szeme. Kiragadják azt, ami szerintük a lényeg, ez esetben, hogy bizonyítékot találtak régi óceánok létezésére, és ebből következtetnek olyan marhaságokra, mint pl a "Biztos volt ott intelligens élet, csak elmentek, de majd visszajönnek és megtámadnak minket"

Na mindegy... Esténként, az aznap összegyűjtött információ morzsákból én is érdekes elméleteket tudok gyártani. Pl, ha már a Mars a téma, egyik este arra jutottam, hogy azért olyan a Mars, amilyen, mert:
1. kb egy időben alakult ki a Földdel, de mivel kisebb, ezért gyorsabban hűlt le.
2. ebből adódóan a magja is hamarabb szilárdult meg
3. emiatt az elektromágneses mezeje is majdhogynem megszűnt létezni
4. ezért, ha voltak is a Földhöz hasonló körülmények (víz, légkör, stb), a Napból érkező káros sugarak, részecskék, divájszok, miegyebek jól hazavágták, na meg persze az sem egy utolsó dolog, hogy kisebb mérete miatt a gravitáció sem akkora, mint a Földön, ami megint csak egy sz*r helyzet
5. szépen lassan a Mars elsivatagosodott és olyan lett, amilyennek mi látjuk ma.

Nagy vonalakban, dióhéjban és tömören ennyi... Írhatnék erről egy könyvet, A Mars rövid története címmel. Ez azért jutott eszembe, mert éjjel néztem egy filmet. Nat. Geo-s doku, kb 2 órás, persze reklámokkal együtt, tehát összesen olyan másfél óra. A Föld 4.5 milliárd évét sűríti bele ebbe az időbe.
Ez egy nagyon érdekes dolog, nem tudtam nem végig nézni, pedig már éjjel 1 volt, csak kicsit hiányérzetem volt. Oké, hogy ebbe a másfél órába belesűríteni a 4,5 milliárd évet jár némi áldozattal (kb, mint térképészeten a generalizálás), de nekem akkor hiányérzetem volt. Ez, szerintem jobb lett volna úgy, ha csinálnak mondjuk 6, fél órás részt és minden nap leadnak egyet. Így több minden belefért volna abból a 4,5 milliárd évből.
Persze, egy rossz szavam nem lehet, pláne nem úgy, hogy nem kimondottan az evolúcióra ment ki a játék, hanem a földtörténeti korok bemutatására, a bolygó keletkezésétől egészen napjainkig, de akkor is. :D Jó volt, szép volt, érdekes volt, úgyhogy megszerzem. :D

Nos, a bajok ott kezdődnek, hogy ilyesmiről annyi mindent tudnék írni. Mármint nem a műsorokról, hanem ilyen geós, Naprendszeres, csillagászatis izékről. Csak ez nem biztos, hogy mindenkit érdekel.
És, ha mondjuk írok 3 oldalnyit a témában, aztán azt nem olvassa el senki, akkor.... nem dől össze a világ. :D Én sem olvasnék el történelmi témában okfejtéseket, irodalmiban vagy festészetben elemzéseket.... Csak vagyok olyan egós, hogy elhiszem, az embert, legyen bármilyen beállítottságú, érdekli az őt körül vevő világ. Max nem egyenletekben írja le, hanem versben, vagy lefesti, stb... :D :D

Úgysem olvastam még soha verset az ár-apály jelenségről. :P