2011. január 13., csütörtök

Napi agymenések #25

Huhh, most sok mindent akarnék írni, de regényt nem akarok kreálni, úgyhogy igyekszem kiemelni a lényeget.

1.
Rendet raktam a szobámban. Nekiesünk a tapétázásnak, festésnek és egyéb munkálatokhoz, amire 1 éves itt tartózkodásunk alatt nem jutott idő. XD

1.1
Tekintettel a szobámra telepedő általános és kiterjedt tisztaságra, Lupa kutyámat száműztem az előszobába. Azt hittem végig fogja üvölteni az éjszakát és darabokra marcangolja az ajtót. Lélekben fel is készültem pár álmatlan, rémes éjszakára, mikor is minden egyes nyöszörgés vagy kaparás miatt le kell másznom az ágyból és jól le kell szidnom -szükség esetén elnáspángolnom- a lábas jószágom.
Szerencsére erre nem került sor, sőt, ma is kint alszik és egy hangját nem hallottam.
Tartsa meg jó szokását, mert mostantól a helye az előszobában lesz.

1.3
Kaptam új hosszabbítót, mert a régi már enyhén szólva rossz.
Megkaptam a kis szekrényt is, így a halak akváriuma végre nem a földön van, hanem szem előtt, ahogy azt kell.
Jah, és tudom, hogy miért pusztult meg 3 halam.... Gyuri vette észre, hogy az akvárium hőmérője eltörött. Valószínűleg a buta jószágok bekapdostak üvegszilánkokat.
(nah ezért jó, ha szem előtt van az az akvárium)


2. Nézegettem az általam sokat olvasott blogokat. Az új évben egy-két kivételtől eltekintve, mindenki megváltoztatta a blog kinézetét.

Mindegyik nagyon klafa lett, ezúton gratula a blogok tulajdonosainak.

Szerintem tök jópofa, hogy mindenki, lecserélte a régi dizájnt. Nem biztos, hogy ugyan azon okból kifolyólag, de akkor nevezzük el 2011-et a változás évének. XD Hátha bejön belőle valami.
(ejjj, ez de kampányszöveg feelingűre sikeredett XD)


3. Első körben leszögezném, hogy most kivételesen nem vita kirobbantása a fő célom.
Garantálni nem tudom, hogy ez nem fog megtörténni, de bízom benne, hogy ha mégis, akkor azt olyan kulturáltan fogjátok tenni, ahogy azt 2 bejegyzéssel korábban is tettétek.

A Portálon jártam és egyik új (?) tagunk beírt a humor fórumba egy viccet, amit nem csak én nem értettem. A vicc "csattanója", mint utóbb kiderült, egy Való világos "aranyköpés".
Ehhez jöttek vélemények. Például egy olyan (neveket nem írok és idézni sem idézek, nem személyeskedni akarok, csak az ott olvasottakról jutott eszembe ez a téma) hogy vannak emberek, akik marha büszkék rá, hogy nincs tévéjük és ettől intellektuálisabbnak érzik magukat. Erre jött egy válasz, amivel hihetetlen, hogy ezt mondom, pláne, hogy a kötekedés a lételemem (Igaz, Méz? :P ) de egyet kell, hogy értsek.

Nekem van tévém. A tréhóm áldásos tevékenységének köszönhetően rengetek csatorna is hozzá, pl a retekklubb, trévé2, és sorolhatnám még hajnalig.
Egy ideig néztem, persze nem a fent említett csatornákat, hanem a Nat. Geo-t, a Discoveryt, Historyt és azokat az adókat, amikről úgy gondoltam, hogy értelmes műsort is közvetítenek a nézők felé, nem csak az agysejt pusztító Maunika show-t, a celebek nemi életén rágódó műsorokat és a csupa vér és erőszak híradókat.
Noha itt is csak azokat néztem meg, amik érdekeltek, sőt sokszor azokat sem, mert előzőleg láttam őket milliószor. Sajna a normálisabb tv csatornákon rendre nyomatják az ismétléseket.

Egy idő után e miatt, ezen kevésbé kretén, már már kultúrát és értelmet sugárzó adók is elvesztették a varázsukat és a tévém egyetlen funkciója a játék lett.
A Wii-t viszont levittem Kecskemétre, így végül szegény trubadúrláda csak porfogó lett. A tréhóm boxot előtte kb fél évvel ki is húztam...

Most, a takarítás alkalmával pedig mind a boxot, mind a tévét átruháztam a húgomra. Így nem csak hely szabadult fel, de a felesleges tárgyak száma is egyel csökkent.

Hogy intellektuálisabbnak érzem-e magam azért mert nincs tévém, amíg volt addig meg nem néztem? Nem.

Nem attól lesz valaki intellektuálisabb másoknál, mert nincs tévéje. Attól mert valakinek nincs, még lehet hülye, tahó, bunkó, sötét paraszt. És akinek van, attól még lehet értelmes, művelt ember.
Az, hogy ki mennyire az, vagy tartja magát annak, attól függ, hogy ha néz tévét, milyen adókat néz, azon belül milyen műsorokat, ezekből mit szűr le. Ismeri e a könyv vagy az újság fogalmát, képes rendeltetés szerűen használni, amibe a hátsó fertályunk széklet ürítést követő tisztogatása nem tartozik bele. Van véleménye az országot, esetleg a világot érintő dolgokról, ami nem merül ki abban, hogy az ellenzéki vagy épp a kormányon lévő pártot és az azokra szavazó embereket fikázzuk.

Persze ez csak az én szerény véleményem. Az "értelmes" szó egyénenként változik. Lehet húzni egy képzeletbeli határt, hogy "na kérem, innentől számít valaki értelmes, művelt embernek" de aki mónikasón, celebeken és más hasonló dolgokon nő fel, annak ezek a szavak mást fognak jelenteni. Na és persze függ a családi háttértől is.


3.1

Mielőtt bárkiben felmerülne a kérdés, miért nem a portálon írom meg mindezt, elmondom, hogy azért, mert ezt előttem megtették és mint írottam vala, a hozzászólóval egyet is értek, így fölöslegesnek tartom megismételni azt, amit ő mondott. Egyrészt..
Másrészt a tévé - nem tévé dologról amúgy is van véleményem, amint egyik kedves ismerősömnél kommentben már kifejtettem amikor egy ehhez kapcsolódó bannert tett ki a blogjára. Most csak szimplán eszembe jutott a portálon olvasottakról.


Nah és akkor egy kis ünneplés =D

Gratula Gyuree 400. bejegyzéséhez és a blogja 1. évfordulójához!!

Persze azért írhatna gyakrabban is, mint havi 1-2 bejegyzés. ;P





A legvégére pedig: találtam egy kocka csokit az asztalomon takarítás közben... nem is figyeltem a papírját, azt hittem, már elfogyott, de elegánsan az asztalon hagytam. És tessék, volt még benne egy kocka. Ennek lassan egy hónapja.... Akkor kaptam ezt a csokit... XD XD XD XD XD



megettem.......

6 megjegyzés:

  1. Én már egy ideje nem nézek igazán tévét... max. híradót, de azokból is többet, mert hát ugye egy híradó nem híradó :) Én is általában Discovery-t nézek, és ha rászánnám magam, akkor áthoznám a tévémre a júpíszí-digijét is, akkor pedig nézhetnék pl. natgeo-t is, meg spektrumot, de őszintén szólva, annyira nem hiányzik a tévé. Filmeket DVD-ről nézek, ha meg van valami, amit akarok tévében látni, megnézem a műsort, és bejelölöm. RTL-t, TV2-t elvi okokból nem vagyok hajlandó nézni, mivel mindkét csatorna nagybetűs FOS. Gyakorlatilag egyetlen értelmes ember számára élvezhető perc sincs az egész adásmenetben.
    Az említett portálos bejegyzést nem olvastam, de számomra egyértelmű, hogy aki ilyesmit néz, mint valóvilág, és még dumát, "poént" is megtanul belőle, és el is süti valahol, mert az jajdemekkora humorság, hát abból az emberből én nem kérek, mert nyilvánvalóan egy sötét primitív egyén lehet, én pedig nem szeretem az ilyeneket.
    A sötét mivoltát is bizonyítja, hogy egy alapvetően intellektuális témájú oldal fórumán ilyet beír... mintha zsidóvicceket írnék be egy egzisztencialista filozófiát taglaló fórumba. Nyilván nem akarom azt állítani, hogy a Trek lenne mindennek az origója, és az egyetlen igaz dolog a világon, de azért mégis... vessük már össze a Treket a valóvilággal... nem ugyanaz a kategória, messze nem.
    Aki valóvilágot néz, aki szerint az vicces, vagy jó, vagy akármi, az számomra massza. Aki megy a nyájjal, nem mer, vagy nem akar saját maga lenni, akit meg lehet vezetni az ehhez hasonló médiahulladékkal. Én az ilyenekből nem kérek.

    VálaszTörlés
  2. Nem nagyon tudok mit hozzáfűzni, mert mint láthattad, hasonló véleményen vagyok. Viszont sajnálattal konstatáltam, hogy volt, aki komolyan gondolta, hogy Való Világot nézni nem jelent semmiféle szintsüllyedést.

    VálaszTörlés
  3. Ajjaj... már megint hosszú komment írására sarkallsz a bejegyzéseddel XD

    1. Te is jól kezdted az újévet a "lakásfelújítással" XD Ki kérót, ki blogot újít...

    2. Amióta írom a blogom, már többször változott a hangulata, jellege, ilyenkor a külsejét is átvariálom. Ez nem elhatározás kérdése, egyszerűen belülről jön, hogy a külső és a tartalom valahogy harmóniában legyenek.
    Egyébként 2011-et valóban a változás évének tartják, hát, majd meglátjuk...

    3. Tévé... Nyugodtan írhatok, mert Angliában legalább olyan pocsék színvonalú műsorok vannak, mint Magyarországon. Otthon sem igazán voltam tévés, amikor meg kiköltöztem, időnként belenéztem a műsorba, hogy felmérjem a kínálatot, -színvonalat. Ennek eredménye az lett, hogy nem sűrűn, később meg már egyáltalán nem kapcsolgattam a tévét, és amikor elköltöztem onnan egy tévétlen lakásba, nem rohantam az Argos-ba tévét venni. Tök jól elvagyok nélküle, amit meg meg akarok nézni (filmek, természetfilmek, Forma 1 futamok), azt megnézem a neten. A tévé nem hiányzik, legalább eggyel kevesebb cuccról kell letörölnöm a port hetente XD

    Ha valamire büszke vagyok (már ha egyáltalán az vagyok), akkor az nem a tévé nélküli élet, hanem az, hogy nem tudott bekebelezni a tömeges népbutítás, az az uniformizált gondolkodás és ízlés (ízléstelenség?), ami a tévéműsorokon keresztül kapja el az embereket, hanem még mindig a saját fejemet használom gondolkodásra. Ebből adódóan igen ritkán egyezik a véleményem a tömegekével, de sebaj, mert egyrészt tömegek ellen mindig van nálam kis, barna drazsé (leszarom-tabletta), másrészt meg akadnak más, hozzám hasonló emberek, akik szintén saját agyat használnak saját véleménnyel, az ő társaságukat keresem, oszt annyi.

    4. Való világ... Na, ez az, amihez nem tudok hozzászólni, mert nem látom. Amikor még Mo-on laktam, bele-belenéztem, amikor ment ez a műsor, hiszen ki sem lehetett kerülni, minden reklámblokk végén volt egy kis ízelítő. Ha négy reklámszünet volt egy filmben, akkor négy kisfilmet kaptam az éppen aktuális villacsatákból. De ahogy nem szeretek a szomszéd ablakán befelé leselkedni, úgy nem szeretem azt sem nézni, hogy néhány, egymás számára vadidegen ember hogyan öli egymást egy aránylag nem túl nagy helyen.
    Ha ilyet akarok látni, akkor megnézem a "Kísérlet" c. filmet, az legalább tényleg valódi, megtörtént esetet dolgoz fel - meg úgyis az az alapja ezeknek a típusú "játékoknak". Egyszer a vége majd a tévében is az lesz, hogy valaki legyilkol valakit élő egyenesben, mert becsavarodik a bezártságtól, meg az ingerszegény környezettől, csak idő kérdése... Az lesz majd jó a tévének, hatalmas lesz a nézettség! :-S

    VálaszTörlés
  4. Hű tévétéma, ez megint jó kis vitaindító. Nos én ebben a kérdésben kicsit inkább a Gizmo-féle véleményt osztom. Nem feltétlenül buta és ízléstelen tömegember az, aki megnézi ezeket a műsorokat. Hanem egyrészt az ember rá van kényszerítve, hogy ha tévét akar nézni, akkor ilyet nézzen (főleg ha van otthon 3-4 csatornája összesen), ami nem az ember hibája, hanem a média hibája, mert ezzel tömi az emberek fejét. Másrészt, meg az emberek nagy része azért csak kíváncsi, főleg ha ez folyik a csapból is. Sőt a normálisabbja meg direkt azért néz bele, hogy ne alkosson arról véleményt, amit még soha életlében nem látott. De nem hiszem, hogy olyan megbocsáthatatlan bűn az, ha az embernél főzés vagy vasalás közben megy a háttérben a tévé. Inkább az műveltség kérdése, hogy ki mit szűr le a műsorok alapján. Mert vannak olyan emberek, akik például remekül elszórakoznak rajta micsoda barmok csinálnak micsoda hülyeségeket, van aki meg ezeket tartja normálisnak, sőt menőnek etc. és szerintem inkább ebben a hozzáállásban kéne keresni a különbséget, nem abban, hogy ki nézi és ki nem nézi.
    Egyébként a valósághowk nagyon el vannak rontva nálunk. Nemrég olvastam egy cikket hasonló jellegű külföldi műsorokról. Nálunk nagyjából annyi, hogy bezsúfolnak egy rakás embert egy luxuslakásba, azok meg bemennek, meresztik a s*ggüket és élnek mint marci hevesen, meg balhéznak egymással. A klasszikus valóságshow pedig elvileg nem erre lenne kihegyezve. Hanem arra hogy bemegy egy rakás ember, aki nyerni akar, sok pénzt (nem csak ott bent dögleni) és kvázi "frakciókat" alakítanak és tudatosan válogatják ki azokat az embereket, akiket veszélyesnek ítélnek a maguk szempontjából stb. Tehát ha úgy tetszik tudatosan játszanak és taktikáznak és pont ez tenne egy ilyen jellegű műsort nézhetővé. Nem az olyan indokok hogy "jajj én most a Juliskára rakok, mert megette a hűtőből az utolsó túró rudit".
    Ugyanígy a bekerülő embereket is jobban meg kellett volna válogatni, hogy többfélék legyenek, mert a jelenlegi felállással bent van egy adag pornósztár, amire ismételten senki nem kíváncsi. Ellenben mennyivel izgalmasabb lenne azt nézni, hogy tud egy lakásban élni mondjuk egy művelt orvos, egy építőmunkás meg mondjuk egy festő.

    VálaszTörlés
  5. 1.) Grat a rendrakáshoz... :P :D

    1.1.) Tudod miért nem nyervákol odakint? Mert a szobádban nem marad semmi puha a földön, amire rátelepedhetne... :D

    1.3./a) Az 1.1 után nem 1.2 jön? :D

    1.3.) Szerintem a halak amúgyis megették volna, szal a sorsuk mindenféleképp megpecsételődött.

    A valóvilággal kapcsolatban... Nincs róla véleményem. Ugyanis ennyire nem érdekel. Vagyis... De, ha jobban belegondolok, akkor van véleményem: Minden elismerésem az RTL Klubbé. Sikerült sokadjára egy olyan elcsépelt, az emberi természet legalját feszegető "igényes" kukkolóshow-t csinálnia, mit amilyen a többi is volt. És ebből még profitot is csinál, ugyanis "Tessék gyorsan szavazni, mert a csókosszájú Ilonka ki fog esni (lehet a következő részben lepippantja csábos Jóskát, ha nem szavaznak, nem vágjuk be ezt a gyöngyszemet). Nem tudom, hogy mi a jó abban, hogy a nézőközönség azon részét, aki manipulálható, megpróbálják rászoktatni arra, hogy logikával próbálja meg kikövetkeztetni azt, hogy kire kéne szavazni ahhoz, hogy X Y bent maradhasson és az elkövetkezendő adásokban minél nagyobb csetepatét láthasson a "nagyérdemű". Majd ebből a sajtó újabb ügyet csinál és mindenki arról beszél, hogy csókossájú Ilonka az élő tévéadásban szopott egy jót. Persze kitakarva. Igaz, az állatoknál a szexualitás nem tabu, de az embernél kialakultak bizonyos erkölcsi határok...
    Meg a másik: egyik ismerősöm nézte az egyik ilyen adást. Tejet itattak szerencsétlenekkel, egész addig, amíg el nem kezdték a 3 liter tejet kihányni. Ez mire volt jó? De most komolyan... Ki volt az, aki ezt kitalálta? Mert tényleg... Eléállnék és könnyes szemekkel mondanám neki, hogy: "Sajnállak. Komolyan. Persze, rendben. Kirugom a sámlit, rám számíthatsz.
    Kit érdekel, hogy Nemtudom Kicsoda éppen trónol a klozeton és a felfújtszájú kisasszony beront. És ezt bevágják az élő adásba. Azt ez egy részt láttam, de rögtön rájöttem: a színvonalat sajnálatos módon NEM sikerült emelni. Lehet erre van szüksége az embereknek? Ilyen sok a retardált, aki arra kíváncsi hány dekát szarik a kedvence a villában? Szerintem ez szomorú...
    Aki bent van egy ilyen "játékban", az se komplett szerintem. Egyetlen lényegretörő és erős szóval tudom definiálni az ilyen embert: "kurva". Egy lehetséges nyereményért eladja a magánéletét. Kiteszi "fenekét a címlapra" vagy épp a melleit.
    Vagy feltűnési viszketegsége van. Ebben az esetben is kurva, mivel a tévének adta el a lelkét, hogy majd ha kipenderítik onnan, akkor megismerjék az utcán.
    A harmadik eset lehet a "poén" kategória, bár ha ez tényleg poén lenne, akkor nem venné komolyan az illető az esetleges beilleszkedési problémákat, hanem adná magát, aztán marad ameddig marad.

    Köszi a gratot. Igyekszem, bár a marhulásnak véget vetettem. De ez sem biztos... :D

    VálaszTörlés
  6. Jaj. Kes Dede, ez a lényeg. Hogy arra rakok, aki kiette a rudit. Mert ez a színvonal. Szerintem itthon nem alakult ki olyan kép erről a valóságshow dologról, hogy azok bemenjenek, akiknek lenne esze úgy csinálni ezt az egészet, ahogy te is leírtad. Másrészt meg, őszintén: szerinted izgalmas lenne, ha télleg azokat repítenék ki, aki veszélyes lehet rám nézve azért, mert lehet, hogy esélyesebb a fődíjra? Nem... :) Ez a jó. Kiszámíthatatlan, mert azon is hajba kap az idiótája, hogy ha használod a fésűjét és ezért simán téged fog bökni a kiszavazóban. :D

    VálaszTörlés