2012. január 9., hétfő

Ez, az, amaz és a szokásos semmi

Régebben, (még a blog első évében, azt hiszem) volt olyan bejegyzés sorozat -kemény kettő- hogy Humanoid idiotizmus.
Ez vicces dolog volt, mert amikor elkezdtem a blogot írni, 1-2, esetenként 3 évre visszagondolva, bőven volt mit leírni, de most már egy két idióta ember miatt nem jártatom a szám. Mostanában jobban szeretek általánosságban, jelenségekről írni. Mint pl tavaly tavasszal (?) a kisbabás pár kapcsán, akiknek nem jutott el a tudatukig, hogy a gyerek azért nyűglődik, mert kiégeti a szemét a nap, milyen hasonló dolgokkal lehet összefutni a városban.

Na, ez is egy hasonló dolog lenne...

Jöttem haza Budapestre délután, és a buszon, pont mögöttem, ült egy nő. Zenét hallgattam, de így is tisztán lehetett hallani, ahogy 86-szor felhív különböző számokat és beleordít a telefonba, hogy "Szia Timi, Reni vagyok" De komolyan... Vagy mellétárcsázott, vagy a telefonkönyvében nyomott félre, nem tudom, de ezt fél órán keresztül csinálta. Majd valakit sikerült felhívnia, akivel megbeszélhette, hogy nem tudni, mi van a Timivel. Kínomban már feljebb vettem a hangerőt a zenénél, hogy ne halljam minden beszélgetését, de volánon nem szeretem maxon hallgatni. Elvégre senki nem kíváncsi arra, hogy én milyen zenét hallgatok.

Először azt hittem, hogy egy idősebb nő telefonálgat, ők szoktak kiabálni a telefonban, ami nem az ő hibájuk, egyszerűen csak szokatlan számukra a mobil (emlékszem, nagyanyám mindig kérte, hogy hagy hívja fel a barátnőjét a mobilomról. De valahányszor a kezébe adtam, maga elé tartva kiabált bele, mint egy walkie talkie-ba. Végül rátettem a telefont töltőre, hogy "vezetékes" legyen, így már rendeltetés szerűen tudta használni). Végül hátranéztem, mert már nem bírtam.
Egy fiatal, kisebbségi csaj volt. Hát innen a hangos szóváltás és a furcsa akcentus.... :D

Valamiért ez az etnikum hangosabb. Persze ez egy durva általánosítás, mert nem mindenki, de a nagy többség az. És nem tudom eldönteni, miért.

A válasz pedig nem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan gondolnák. Nem, nem azért hangosabbak, mert ők cigányok. Ez nem válasz, nem is lehet az. Az olaszok is hangosabbak és nem azért, mert ők meg olaszok.

Nem tudok rájönni, miért van az, hogy vannak emberek, akik hangosabban beszélnek, akár telefonon keresztül, akár élő szóban és vannak, akik nem.
Középsuli első két évében volt ének órám és a "Májsztró" egyszer azt mondta, hogy az intelligenciával összefüggésbe hozható az, hogy vannak olyan emberek, akik csak a hangosabb szóból értenek.

Magyarán azok, akik hangosabban élnek, bunkók... De szerintem ez sem igaz. Max nem teljesen.

Szerintem itt a család méretében keresendő a válasz.

Nagy család, sok rokon = nagy hangzavar, amit túl kell üvölteni.

De nem tudom. Mindenesetre én ezt a jelenséget az intelligenciával összefüggésbe hozni, kicsit erősnek tartom. :D

Más:

Tegnap este feküdtünk az ágyban, pihegtünk, én tévét néztem. (ritka alkalmak egyike, de kiskutyák voltak az Animal Planet-en és nem tudtam nem nézni) Drága "sógorom" és újdonsült barátnője nyektettek minket, játszani akartak Monopoly-t. Ami engem illet, nem rajongtam az ötletért, szívesebben fetrengtem volna tovább, de eddig még mindig kikosaraztuk őket, amikor játszani hívtak, hát most kaptak egy esélyt.

Összeállítottuk a játékot, belekezdtünk és ők 15 perc múlva már unott képpel ücsörögtek a tábla felett. :D Vágülis kiszenvedték a dolgot, végig vittük a játékot úgy, ahogy, de minden körben megjegyezték, hogy ők pörgősebbre számítottak. :D Ekkor megfogadtam, hogy nem játszom velük többet, de most nem ez a lényeg... A két legdrágább telek az enyém volt. szépen felfejlesztve, bevédve, stb. Volt már egy felhőkarcolóm is, ami a játék szabályai szerint megduplázza a bérleti díjat, így aki rálépett, annak tejelnie kellett rendesen. Asszem, valahogy 10 milla körül volt már a bérleti díj, amikor drága játékos társam rálépett a telkemre, de nem volt elegendő flórinja a díj kifizetésére és becsődölt.

Na, ekkorát rég buktam a dolgon, ugyanis csak két telke volt, ami szart nem ért, pénze alig és a legtöbbet érő kerülete épp zaciban volt, így még adósságot is kaptam a nyakamba. :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Utálom a monopoly-t :D :D :D

3 megjegyzés:

  1. Monopoly-t még sosem játszottam, az én Monopoly-m anno a "Gazdálkodj okosan" volt. Egyébként nem is volt rossz játék az... :-)

    Ezen a hangosságon még sosem gondolkodtam, de ha valaki ok nélkül ordít, az bolond. (Már bocsánat.) Vagy fél :-))

    VálaszTörlés
  2. A nővéremnek csak két kölke van, mégis olyan hangosak, mint állat. Igaz, ők meg spanyolok, és megszokták, hogy minden nap fieszta és túl kell üvölteni a többit :D

    A dzsippek részéről ez színtiszta neveletlenség és bunkóság, de nem azért, mert ő ebbe az etnikumba tartozik, hanem mert megszokta ezt a viselkedést. Tévében is ha látod őket (főleg retekklub-híradóban, akik kb. állatkerti majmokként mutatják be szerencsétleneket), mindig hőzöngenek, és nagy hangon próbálják túlordítani a többit. Talán ebben a kultúrában az számít valakinek, aki hangosabban beszél, vagy csak elitták már az eszüket generációkra visszamenőleg és egyszerűen nagyothallóak.

    A Monopoly az szar, a Gazdálkodj okosan a tuti :D

    VálaszTörlés
  3. Először is B.ú.é.k.! :)

    Én is hajlamos vagyok hangosabban beszélni ha járműveken telefonálok. No nem ordítva, de azért hangosan, azért mert a járművek általában zajosak és sokszor nem hallom rendesen, amit mond a másik, illetve a nagy háttérzajtól a másik se hallja ha halkan beszélek :) Pont ezért nem is szeretek nagyon telefonálgatni ha úton vagyok, legalábbis nem hosszan. Ha beszélgetünk beszélgessünk nyugiban és hallgatóság nélkül. Hallanád az indiai származású brit lakótársam, néha olyan hangerővel Skypeol, hogy egy emelettel feljebb hallom mit beszél :D

    Az angollal meg jobban jársz mint a svéddel :) Angolul mindenki beszél, én is eljöttem Svájcba egyetemre meg németet tanulni, erre majdnem minden lakótársam, ausztrál, kanadai, amerikai, brit vagy szingapúri :D Szóval a némettudásom mérsékelten az ausztrál akcentusom annál jobban fejlődik :P Van egy svéd lakótársam is, náluk Svédországban például nem szinkronizálják a tévét, minden műsor angolul megy, kivéve a kisgyerekeknek szánt vagy általuk készített saját műsorok.
    Ellenben jártam Barcelonában ott nem nagyon szeretik az angolt. A turisták miatt tudnak, de nem szívesen használják. :)

    VálaszTörlés